İnsan vücudunda diz eklemleri günün her saati gerek vücut ağırlığını taşıması gerekse de yürüme ve koşma gibi hareket kabiliyetini yerine getirmesi ile oldukça aktiftir. Ancak bu durum diz eklemlerinin zaman içerisinde çeşitli deformasyonlara uğramasına da neden olmaktadır. Diz eklemlerinde sık görülen hastalıkların başında diz kireçlenmesi problemli gelmektedir.
İçindekiler
Diz Kireçlenmesi Nedir?
Ankara Diz eklemi oldukça kompleks bir yapıda olan ve gün içerisinde her daim aktif halde çalışan bir eklemdir. Bu nedenle zamanla diz ekleminde birtakım sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Eklemlerde en sık yaşanan ise kireçlenme problemidir. Yaş ilerledikçe deformasyona uğrayan eklemler ve eklemlerdeki kemik ve kıkırdak dokuları gerek cerrahi gerekse cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
Genelde orta ve daha ileri yaşlarda yaşanan diz kireçlenmesi, eklemin yapısını ve fonksiyonlarını kaybederek pürüzsüzlüğünü kaybetmesi durumudur. Diz kireçlenmesi zaman içerisinde ilerlemeye devam eden bir rahatsızlıktır. Hastanın şikayetleri, muayene ve röntgen filmleri çoğu zaman tanı koymak için yeterlidir. Bağlar ve menisküslerin durumunu değerlendirmek için MR istenebilir.
Diz Kireçlenmesi Neden Olur?
Ankara Diz kireçlenmesi problemi kısaca ağırlık altında bulunan ya da yoğun çalışan eklemlerin yaşlşanması sonucunda açığa çıkmaktadır. Diz eklemi ise vücudun en fazla ağırlık kaldıran eklemi olması nedeni ile diğer eklemlere oranla daha sık kireçlenme problemi yaşamaktadır. Kireçlenme problemi kıkırdak dokudan başlamaktadır ve kıkırdak doku çevresindeki bölgedeki diğer dokuları etkilemektedir.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülen diz kireçlenmesi aşırı kilo, dengesiz ve sağlıksız beslenme ve egzersizden uzak yaşam, kaza ve çarpma gibi travmatik olaylar ve iltihaplı romatizmalar sonucunda oluşmaktadır.
Diz Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Ankara Diz kireçlenmesi probleminin öncelikli belirtisi eklemlerde hissedilen ağrıdır. Bununla birlikte bazı hastalarda hiç belriti göstermeden de ilerleyebilmektedir. Kireçlenme derecesi ilerledikçe hareket kısıtlılığı (uzun süre yürüyememe, çömelememe, uzun süre ayakta duramama) , merdiven inip çıkmada güçlük, topallama, bacaklarda eğrilik ve iltihaplı kireçlenme problemi yaşandığında ise şişlikler meydana gelmektedir.
Tedavi süreci ertelendikçe şikayetler daha da ciddi bir şekilde çoğalabilmektedir.Bu nedenle eklemlerde hissedilen ağrı ve sertlik gibi durumlarda mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurulması önerilmektedir.
Diz Kireçlenmesi Tedavisi Yöntemleri
Ankara Diz kireçlenmesinin tedavisi yapılmadığında, tıpkı kalçadaki gibi gün geçtikçe ağrılar artmaktadır. Diz kireçlenmesinde ilk belirti ağrı şikayetidir. Ardından bacağın hareketi kısıtlanır ve bacaklarda eğilme başlanır. Diz kireçlenmesi rahatsızlığı erkeklerde kadınlara kıyasla daha fazla olur. Diz kireçlenme tedavisinde öncelikle ağrıyı azaltmak için anti-inflamatuvar ilaç ya da başka ilaçlar verilebilir. Ağrıyı kesmek için krem veya sprey şeklindeki bazı ilaçlar da tercih edilebilir.
Bu tür ilaçlara rağmen ağrıları devam eden kişilere direkt olarak steroidler enjekte edilebilir. Diz kireçlenmesinden kaynaklanan rahatsızlıkları hafifletmek için kullanılan bir diğer yöntem ise; hyalüronik asidin doğrudan diz eklemine enjekte edilmesidir. Dizde kireçlenme olan hastalar diz protezi de kullanabilirler. Şiddetli ağrısı olan, günlük aktiviteleri kısıtlanan ve bu ağrıları diğer yöntemlere cevap vermeyen hastalar için diz protezi etkili bir seçenektir.
Diz protezi ameliyatı günümüzde oldukça konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Hasta ameliyat sonrasında kısa sürede ayağa kalkabilmekte ve ağrılarından kurtulabilmektedir.
Diz Kireçlenmesinde Ameliyatsız Tedavi Mümkün müdür?
Diz kireçlenmesi probleminin cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Cerrahi dışı yöntemlerin başında kilo vermek ve dengeli bir şekilde eklemi güçlendirici egzersizler yapılması gelmektedir. Bununla birlikte dengeli beslenme şekli her hastalıkta olduğu gibi eklem hastalıklarında da büyük önem taşımaktadır.
Cerrahi dışı kireçlenme tedavisinde fizik tedavi uygulamaları ve enjeksiyon uygulamaları da bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri hastanın şikayetlerini ortadan kaldıramadığı durumlarda cerrahi yöntem olan diz kireçlenmesi ameliyatı uygulanmaktadır. Diz kireçlenmesi ameliyatı diz protezi uygulamasını içermektedir. Diz eklemindeki kireçlenen bölgenin temizlenmesi ve iltihaptan arındırılması sonrasında hastanın eklemine ve ihtiyacına yönelik özel olarak hazırlanan protezin yerleştirilmesi işlemidir.
Kilo Vermek Diz Kireçlenmesini Durdurur mu?
Eklemlerin sağlıklı bir şekilde kullanılmasının sürdürülebilmesi için vücudun ağırlık merkezini dengede tutmak gerekmektedir. Bu durumun oluşturulmasında ise kilo almamak, fazla kiloları vermek ve ideal kiloyu korumak büyük önem taşımaktadır. Böylece eklemler kaldırabileceklerinden fazla yüke maruz kalmamış olacak ve daha fazla deformasyona uğramayacaktır.
Egzersiz Diz Kireçlenmesini Önler mi?
Ankara Diz kireçlenmesi probleminin kalıtımsal ve ileri yaş gibi önüne geçilemeyece nedenlerinin yanı sıra yaşam tarzında uygulanabilecek küçük birtakım değişiklikler ile önüne geçilebilecek nedenleri de bulunmaktadır.
Bu nedenler kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- İleri yaşla birlikte diz eklemini oluşturan kemiklerin yaşlanması ve daha çok aşınması
- İdeal kilonun üzerinde olmanın sonucunda eklemlerin üzerine binen yükün artması
- Düşme ve çarpma gibi diz ekleminin yaralanmasına neden olan olaylar
- Kemik ve kıkırdak dokunun yeterinde güçlü olmaması
Yukarıdaki nedenlerin tamamı yaşam içerisinde alınacak önlemler ile giderilebilmekte ve diz kireçlenmesinin önüne geçilebilmektedir. Özellikle egzersiz programlarının aksatılmaması diz kireçlenmesi probleminin önüne geçilmesinde oldukça etkilidir.
Öyle ki egzersiz ile diz eklemini oluşturan kemik doku ve bağlar güçlendirilmekte ve ideal kilo korunmaktadır. Bu sayede kireçlenme problemine neden olan fakötlrer büyük oranda egzersiz ile ortadan kaldırılmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Toplum genelinde en sık görülen rahatsızlıklardan olan kalça ağrısının tanısı koymak …
Devamını OkuGelişimsel Kalça Displazisi ya da çıkığı (GKD,GKÇ) ülkemizde önemli bir sorun olarak …
Devamını OkuKalça eklemi hastalıkları arasında en sık karşılaşılanı kalça kireçlenmesidir. Kalça …
Devamını Oku