Günümüzde pek çok kişi çeşitli eklem hastalıkları yaşamaktadır. İnsan fizyolojisine hareket kabiliyeti sağlayan eklemlerin sağlıklı olma hali genellikle ileri yaş faktörü ile bozulabilmektedir. Bu durum özellikle diz eklemi için çok sık yaşanmakla birlikte son yıllarda diz eklemi hastalıklarının tedavisinde genellikle diz protezi uygulanmaktadır.
İçindekiler
Ayrıntılı bir yapıya sahip olan diz eklemi; tamamen aktif olması ve vücut ağırlığının tamamını taşımak ile yükümlü olması sebebi ile birtakım problemler yaşanabilmektedir. Diz ekleminde yaşanan hastalıklar genellikle ağrı ve hareket kısıtlılığı ile belirti göstermektedir. Bununla birlikte çeşitli tedavi yöntemleri uygulanan diz eklemi problemlerinde diz protezi tedavisi de tercih edilebilmektedir. Diz protezi; diz ekleminde yaşanan deformasyonlarda uygulanan tedavi yöntemidir.
Özel materyallerden üretilen diz protezi; hastanın eklemine göre tasarlanmakta ve cerrahi operasyon süreci ile yerleştirilmektedir. Protez hastanın problemli dizine uygulanmaktadır. Hasta her iki dizinde de problem yaşanıyorsa her iki dizine de protez uygulaması gerçekleştirilebilmektedir
Diz Eklemi Hastalıkları Nelerdir?
Diz eklemi insan yaşamı boyunca her daim aktif çalışması sebebi ile deformasyona uğramakta ve birtakım sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır. Diz ekleminde görülen hastalıkların en başında diz kireçlenmesi problemi yer almaktadır. Bununla birlikte romatolojik bir problem olan artrit, kemik erimesine bağlı kırık ve çıkık problemleri, iltihaplı hastalıklar da sıklıkla görülebilmektedir.
Diz ekleminde görülen problemler; ağrı, hareket kısıtlılığı, şişlik, uzun süre ayakta duramama, uzun süre yürüyememe ve eklemden ses gelme ibi belirtiler göstermektedir. İlaçla tedavi, egzersiz ve fizik tedavi yöntemleri uygulanan diz eklemi hastalıklarında cerrahi müdahale ile diz protezi tedavisi de uygulanabilmektedir.
Diz Protezi Tedavisi Yöntemleri
Diz tedavisi için uygulanan her yöntem başarılı olamayabilir. Her sorunun bir tedavisi olduğu gibi diz protezi tedavisi yöntemleri de mevcuttur. Diz bölgesinde eklem bölümünü oluşturan üç kemiğin eklem yüzeylerinin kesilme yolu ile çıkarılması ve bu çıkarılan yüzeylerin metal ve plastik ile parçalar halinde kaplanması olayıdır.
Protez ameliyatı iltihaplanmalara karşı yaşam kalitesini üst seviyelere çıkarmak için yapılır. Bunun için bir çok tedavi yöntemi denenmekte ve tam olarak başarılı olamadığı durumlar da diz ameliyatı yapılmaktadır.
Genellikle iki çeşit protez vardır. Birincisi, total diz protezi adı verilen klasik uygulama ikinci ise, minimal invazif olarak bilinen kısmi diz protezi tedavisidir. Her iki yöntem de uzun süren ve dünya çapında uygulanan yöntemlerdir.
Diz Protezi Çeşitleri
Eklemde yaşanan probleme ve hastanın diz ekleminin yapısına, ihtiyacına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Günümüzde teknolojik imkanların tıp alanında da kullanılabilmesi ile konforlu bir şekilde uygulanan ve kullanılan diz protezleri geliştirilmiştir.
Günümüzde kullanılan protez çeşitleri şu şekildedir;
- Total diz protezi; diz eklemlerinde hem iç hem de dış yüzeye uygulanmaktadır.
- Unikondiler diz protezi; diz eklemlerinde ya sadece iç ya da sadece dış yüzeye uygulanmaktadır.
Kişiye Özel Diz Protezi Tedavisi
Diz protezi hastanın şikayeyetinde diz ekleminde ve diz bölgesinde bulunan dokuların durumuna göre tasarlanmaktadır. Her hastada farklı biçimlerde tasarlanan diz protezleri eklemin doğal görünümünde herhangi bir kozmetik problem oluşturmamakta, bacak boylarının değişikliğe uğramasını engellemektedir.
Diz Protezi Ameliyatında Cerrah Seçimi
Diz protezi ameliyatları günümüzde işinin ehli cerrahlar tarafından uygulandığında hastanın yaşam kalitesini yükeltmektedir. Hareket kısıtlılığı ve ağrı hissi ortadan kalkmakta kişi uzun yürüyüşler yapabilecek duruma gelmektedir. Bununla birlikte diz protezi tedavisinin nitelikli bir şekilde planlanması ve ameliyat sonrasında iyileşme sürecinde egzersiz programları ile diz ekleminin desteklenmesi de ameliyat sürecinde oluşabilecek risklerin önüne geçebilmektedir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Egzersiz
Diz protezi ameliyatı oldukça önemli bir operasyondur. Hastanın ameliyat sırasında enfeksiyon kapmasını engellemek büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda ameliyat sonrasında doktor kontrolünde uygulanacak egzersizler de ödem oluşumunu engellemekte, protezin kemikle kaynaşmasını kolaylaştırmakta ve hastanın en kısa sürede normal günlük yaşamına geri dönebilmesine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle gerek kalça gerekse de diz protezi tedavisi sonrasında egzersiz programları aksatılmamalıdır.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yaşam
Ameliyat sonrasında da her cerrahi müdahale sonrasında olduğu gibi dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Ayrıca kişilerin dikkat etmesi gereken başlıca noktalar şu şekildedir;
- Bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.
- Ağız ve diş kontrolleri aksatılmamalıdır.
- İdeal kilo korunmalıdır.
- Egzersiz programları aksatılmamalıdır.
Ameliyat olan kişilerin iyileşme süreçlerinde özenli ve dikkatli davranması gerek iyileşme sürecini önemli derecede kısaltmakta gerekse de eklem içerisine eklenen protezin kullanım ömrünü uzatmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ameliyattan sonrası odanıza geldiğinizde bacağınızın Jones adı verilen bir bandaja al…
Devamını OkuDiz eklemi vücut ağırlığını yaşam boyunca taşıması ve insana hareket kabiliyeti kazan…
Devamını Oku