Diz kireçlenmesi problemi tıp literatüründe Gonartroz olarak tanımlanmaktadır. Diz eklemindeki kıkırdak dokunun kronik ve ilerleyici özelliği olan bir hastalığı olan Gonartroz; hastanın günlük yaşamında çeşitli şikayetlere yol açabilmektedir.
İçindekiler
Ankara Gonartroz probleminin başlangıçtan itibaren çeşitli evreleri bulunmaktadır. Bu problemin başlangıç evresinde diz eklemini oluşturan kemiklerin çevresinde ve arasında bulunan kıkırdak dokunun yumuşaması ve zamanla aşınması ile bilirlikte giderek yok olması olarak da açıklanabilmektedir.
Gonartroz Belirtileri Nelerdir?
Ankara Gonartroz (diz kireçlenmesi) probleminin açığa çıkardığı şikayetler yaş ilerlemesiyle daha da şiddetlenmektedir. Aynı zamanda ideal kilonun üzerinde bulunan hastalarda diz eklemleri üzerine binen yükün fazlalaşması sebebi ile çok daha fazla ağrı ve şişlik problemleri açığa çıkabilmektedir.
Gonartroz probleminin açığa çıkardığı problemler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Diz ağrısı
- Uzun süre yürüyememe
- Uzun süre ayakta duramama
- Oturup kalkarken zorluk çekme
- Diz eklemlerinden hareket sırasında ses gelmesi
- Diz ekleminde ödem oluşumu
Gonartroz Nedenleri Nelerdir?
Ankara Gonartroz ya da halk arasındaki tanımı ile diz kireçlenmesi probleminin birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörlerinin başında genetik aktarım gelmektedir. Aynı zamanda; iltihaplı hastalıklar, sistemik hastalıklar ya da enfeksiyonlar da gonartroz problemine yol açabilmektedir. Bununla birlikte; anatomik bozukluklar, çarpma, düşme gibi travmatik olaylar sonucunda diz eklemini oluşturan dokuların hasar görmesi de kireçlenme problemini açığa çıkarabilmektedir.
Gonartroz Tedavisi
Ankara Gonartroz probleminin tedavi planlaması; ayrıntılı bir tanı süreci, problemin hastada neden olduğu şikayetler ve bu şikayetlerin şiddeti ile birlikte Gonartrozun hangi evresinde olduğu değerlendirilerek gerçekleştirilmektedir. Kireçlenme probleminde cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Gonartroz Tanısı
Genellikle diz ağrısı şikayeti ile doktora başvuran hastalarda fizik muayenenin yanı sıra görüntüleme tekniklerinden de faydalanılarak Ankara Gonartrozun kesin tanısı konulabilmektedir. Bu süreçte nitleikli ve doğru bir tedavi planlaması yapılabilmesi için hastanın sağlık öyküsünün de değerlendirilmesi gerekebilmektedir.
Gonartroz Probleminde Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Özellikle başlangıç evresinde gonartoz probleminin tedavisi; ilerlemesini engellemek ve hastada açığa çıkan şikayetlerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu süreçte çeşitli ağrı kesiciler ile ağrı kontrolünün sağlanmasının yanı sıra fizik tedavi ve egzersiz programları ile diz eklemini oluşturan dokuların güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Son yıllarda bilimsel çalışmaların ve teknolojik gelişmelerin sonucunda farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bu yöntemler arasında en sık başvurulan tedaviler; PRP ve Hyaluronik asit enjeksiyonudur.
Gonartroz Probleminde Ameliyatla Tedavi
İlerleyen gonartroz probleminde hastada hareket kısıtlılığı ve istirahat halindeyken eklem ağrıları problemleri yaşanabilmektedir. Bu durum ise hastanın günlük yaşam kalitesini büyük oranda sekteye uğratmaktadır. Bu nedenle gonartrozda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Gonartroz ameliyatı; eklemde iltihaba yol açan deforme olmuş kıkırdak dokunun eklemden uzaklaştırılması ve yerine özel olarak tasarlanmış diz protezinin yerleştirilmesi disiplinine dayanmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kalça eklemi hastalıkları arasında en sık karşılaşılanı kalça kireçlenmesidir. Kalça …
Devamını OkuKalça eklemi insan vücudundaki en büyük ve geniş eklemdir. Sürekli aktif halde çalışa…
Devamını Okuİnsan vücudunda diz eklemleri günün her saati gerek vücut ağırlığını taşıması gerekse…
Devamını Oku