Kalça ve diz kireçlenmelerinin son aşamasında yapılan protez ameliyatı için karar vermek çoğu hasta için zor bir süreçtir. Öncelikle bu karar kesinlikle hastanın bireysel olarak vereceği bir husus dur. Unutmamak gerekir ki kalça yada diz kireçlenmesi olan her hastada protez ameliyatı ilk seçenek olarak düşünülmemelidir. Şikayetlerinizin olması her zaman hastalığın şon evresinde olduğunuz anlamına gelmemektedir.
Ameliyat kararı tamamen sizin bireysel olarak vereceğiniz bir husus dur ve asla acele edilmemelidir. Cerrahınızla görüştükten sonra ve süreçle ilgili merak ettiğiniz tüm konularda yeterli bilgilendirildiğinizi düşündüğünüzde verilmelidir.
Unutmayınız ki, olacağınız ameliyat tüm beklentilerinizi karşılamayabilir yada cerrahınız ameliyatın hiç bir riski olmadığını size garanti edebilir.
Kalça yada diz eklemi protez cerrahisi elektif yani şartları hasta ve hekim tarafından kontrol edilebilen bir ameliyattır. Bu nedenle şayet bildiğiniz yada kontrol altında olan Hipertansiyon, Koroner arter hastalığı, Şeker hastalığı yada Tiroid bezi ile ilgili rahatsızlıklarınız varsa protez ameliyatı öncesi muhakkak sizi takip eden doktorunuzla irtibata geçiniz ve önerilerini almaya çalışınız.
Ayrıca ameliyat öncesi dönemde diş hekiminizle görüşüp, aktif enfeksiyon odağı olup olmadığını kontrol ettirmeniz önemlidir.
Öncelikle sosyal güvenceniz veya sağlık sigortanıza göre ameliyatınız hangi hastanede olacak ise protez ameliyatından bir gün önce sabah 09:00 da aç karnına hastaneye gelmeniz istenecektir. Ameliyatın yapılacağı hastaneye ulaştığınızda sizinle irtibata geçecek bölüm ve kişiyle ilgili bilgi sizlere daha önce verilecektir.
Tüm kan tahlilleri, kanama pıhtılaşma testleri, Hepatit belirteçleri, EKG, Akciğer grafisi, gerekirse ameliyat olacağınız ekleme ait özel grafiler istenecektir. Covid-19 ile ilgili olarak hem size hem de size eşlik edecek refakatçiye Covid PCR testi yapılacaktır.
Aşağıdaki durumlarla ilgili Prof.Dr.Bülent Erdemli’ye önceden bilgi verdiğinizden emin olunuz!
Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ertesi gün planlanan ameliyat saatine göre saat kaçta hastaneye geleceğiniz ve kaçtan sonra aç kalacağınız konusunda size bilgi verilecektir.
Kalça ve diz protez cerrahisi ameliyatları özellikle ilk gün son derece ağrılı geçebilmektedir. Ancak anestezi tekniklerindeki gelişmeler ve ağrı kontrolü ile ilgili ameliyat sırasında yapılan bazı uygulamalar sizin ilk gün ağrısız yada çok az ağrılı bir başka deyişle daha konforlu geçirmenize imkan verecektir.
Diz protezi ameliyatları tamamen regional (bölgesel) anestezi altında yapılmaktadır. Anestezi doktorumuz sizin için en uygun olan yönteme karar verecektir. Tek doz spinal, epidural veya kombine yöntemlerin en önemli avantajı genel anestezi almayacak olmanızdır. Ayrıca ameliyat sonrasındaki saatler ve günlerde damar içi ve ağızdan sizlere ağrı kesiciler verilecektir.
Kalça protezi ameliyatında ameliyat süresinin dize göre biraz daha uzun olması, yan pozisyonda yatacak olmanız sebebiyle regional anestezi yöntemlerine ek olarak yüzeyel genel anestezi de tercih edilmektedir.
Ameliyat olduğunuz gece dahil 4 yada 5 gün hastanede yatmanız gerekecek. Bu süre ağrı ve yara kontrolünün yanı sıra fizyoterapist tarafından size gösterilecek ve yaptırılacak egzersiz programı açısından gereklidir.
Eve taburcu olduktan sonra öncelikle size söylenen ameliyatınıza dair dikkat etmeniz hususları önemsemeniz ve önerilen ilaçları kullanmanız gereklidir. İlk 14 gün yara iyileşmesinin tamamlanacağı süre olacağından akıntı, kızarıklık, şişlik olması durumunda haber veriniz. Diz altı baldır yada düz üstü uyluk bölgesinde ağrı, kızarıklık ve şişlik olması da pıhtı (tromboz) anlamına gelebileceğinden dikkatli olunuz.
Kalça protezlerinde erken dönemde çıkık riski olabileceğini unutmayınız.
Fizyoterapistin önerdiği tüm egzersizleri yapmanız iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.
Kalça protezi sonrası olası komplikasyonlar;
Diz protezi sonrası olası komplikasyonlar;