Kalça Çıkığı Nedir?
Ankara Kalça çıkığı problemi özellikle ülkemizde bebeklerde sık karşılaşılan ortopedik bir problemdir. Bu problem genellikle doğum sırasında yaşanan bir tür komplikasyondur ve zamanında doğru tedavi edilmediği durumunda yetişkinlik döneminde de birtakım ciddi problemlere neden olabilmektedir.
İçindekiler
- Kalça Çıkığı Nedir?
- Kalça Çıkığının Beli̇rti̇leri̇ Nelerdir?
- Gelişimsel (Doğuştan) Kalça Çıkığı Nedir?
- Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?
- Kalça Çıkığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kalça Çıkığı Ameliyatı Öncesi Dönem
- Kalça Çıkığı Ameliyatı Sonrası Dönem
- Kalça Çıkığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
- Bebeklerde Kalça Çıkığı
Ankara Kalça çıkığı probleminin erken dönemde fark edilmesi durumunda cerrahi işleme başvurulmadan önce çeşitli masaj ve atel kullanımları ile tedavi edilebilmektedir. Ancak tedavide geç kalındığı zaman birtakım şikayetlere neden olabilmekte ve tek tedavi yöntemi olarak protez ugulaması gerçekleştirilebilmektedir.
Kalça çıkığı probleminin hastada neden olduğu şikayetler aşağıdaki şekildedir;
- Kronik ağrı
- Hareket kısıtlılığı
- Bir bacağın kısa olması sonucunda topallama
Bu şikayetler yaşam kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Aynı zamanda kalça kemiği ve ekleminde ileri yaşlarda kırık ve kireçlenme pronlemlerine de yol açabilmektedir.
Kalça Çıkığının Beli̇rti̇leri̇ Nelerdir?
Yeni doğan bebeklerde açığa çıkan kalça çıkığı problemi genellikle rutin doktor muayenesi sırasında ya da alt değiştirme aşamasında fark edilmektedir. Bu problemin belirtisi bebeklerde; bacak boğumlarının eşit ve simetrik olmaması olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda daha büyük ve yürümeyi öğrenen çocuklarda sendeleme, topllama gibi problemler ya da yürümede gecikme gibi durumlar da kalça çıkığı probleminin belirtileri arasında yer almaktadır.
Tıp literatüründe kalça displazisi olarak tanımlanan kalça çıkığı problemi; kala eklemini oluşturan kemiklerin gelişiminde sonradan açığa çıkan bir bozukluk olarak kabul edilmektedir.
Gelişimsel (Doğuştan) Kalça Çıkığı Nedir?
Yapılan araştırmalar sonucunda kız çocuklarda daha sık görüldüğü tespit edilen kalça çıkığı probleminin nedenleri genellikle; genetik aktarım, çoğul gebelik, makat doğum, yanlış kundak uygulanması gibi durumlardır. Gelişimsel kalça çıkığı probleminin zamanında teşhis edilmesi ve doğru tedavi planlamasının yapılamaması durumunda yetişkinlik döneminde kalıcı sakatlık durumları söz konusu olabilmektedir.
Bebeklerde sık görülen kalça çıkığı probleminin erken dönemde fark edilebilmesi için;
- bacak uzunluklarının eşit olup olmadığı sorgulanmalı
- bacak boğumlarının simetrik olup olmadığı sorgulanmalıdır.
Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?
Erken dönemde fark edilen kalça çıkığı problemi ameliyatsız tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilmektedir. Bu durumda en sık kullanılan materyal pavlik bandajıdır. İlk 6 ayda tedavi edilemeyen bebeklerde ise anestezi altında cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi yönteminin işe yaramadığı durumlarda ise bebek 18 aylık olduktan sonra ameliyat ile tedavi edilebilmektedir.
Kalça Çıkığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça ameliyatında protez uygulaması gerçekleştirilmektedir. Kalça çıkığı zemininde uygulanan protez ile hastanın kalça eklemi düzeltilmekte ve simetrik bir şekilde kaynaması sağlanmaktadır. Genel anestezinin birtakım riskleri bulunması nedeni ile genellikle epidural anestezi altında uygulanan kalça çıkığı ameliyatlarnda; genellikle hasta sırt üstü ya da yan yatar pozisyonda olmaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 1 ila 1,5 saat sürmektedir.
Kalça eklemi yerinden çıkarılarak femur başı denilen kemik kesiler ve çıkarılmaktadır. Hazırlanan prote çimentolu mu çimentosuz mu uygulanacağına karar verilerek ameliyat gerçekleştirilmektedir. Protezin çimentolu mu yoksa çimentosuz mu uygulanacağına; hastanın kemik kalitesine ve problemin derecesine göre karar vermektedir. Kalça çıkığı zemininde protez uygulamasının tecrübeli cerrahlar tarafından uygulanması gerekmektedir.
Kalça Çıkığı Ameliyatı Öncesi Dönem
Ankara Kalça çıkığı ameliyatı öncesi dönemde hastanın genel sağlık durumu muayene edilmekte ve gerekli değerlendirmeler yapılmaktadır. Kalça çıkığının nedenleri ve problemin derecesi değerlendirilmekte ve uygulanacak ameliyatta protezin ne şekilde yerleştirileceğinin planlaması yapılmaktadır. Kalça çıkığı ameliyatı öncesinde planlama ameliyatın başarısında önemli rol oynamaktadır.
Kalça Çıkığı Ameliyatı Sonrası Dönem
Ankara Kalça çıkığı ameliyatı sonrasında fizik tedavi ve çeşitli egzersizler ile protezin dokuya doğru ve sağlam bir şekilde kaynaması sağlanmaktadır. Kalça çıkığı ameliyatı sonrasında uygulanan alçının kesinlikle ıslatılmaması ve deformasyona uğramaması gerekmektedir. Doktorun reçetesinde bulunan ilaçlar eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Aynı zamanda ameliyat sonrasında 15 gün boyunca dikişlerin maksimum düzeyde korunması gerekmektedir.
Kalça Çıkığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Kalça ameliyatı ameliyatının anestezi ve kanamaya bağlı risklerin dışında her cerrahi müdahalede olduğu gibi birtakım riskleri bulunmaktadır. Bununla birlikte ameliyatın yanlış şekilde uygulanması ya da protezin hatalı şekilde konumlandırılmasına bağlı problemler de yaşanabilmektedir. Kalça çıkığı ameliyatı sonrasında topallamaya devam etme ya da bacak boylarında farklılaşma gibi problemler de yaşanabilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta bakımında ihmaller olması, alçı ve dikişlerin bakımının yanlış şekilde gerçekleştirilmesi de protezin kemik doku ile kaynaşmasının önüne geçebilmektedir.
Bebeklerde Kalça Çıkığı
Bebeklerde kalça çıkığı teşhisi ne kadar erken fark edilirse tedavi süreci o kadar kolay bir şekilde atlatılabilmektedir. Genellikle alt değiştirme sırasında ya da rutin kontroller sırasında ilk 6 ayda fark edilen kalça çıkıkları bandaj uygulaması ile tedavi edilebilmektedir. İlk 6 ay sonrasında teşhis konulan kalça çıkıklarında bandaj uygulaması için geç kalınmış olmaktadır. Bebek 1,5 yaşını doldurduktan sonra ameliyat edilerek tedavi edilmesi mümkündür.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Total Kalça Protezi (TKP) ameliyatı, kalça hareketlerinin düzelmesini ve ağrının orta…
Devamını OkuKalça eklemi insan vücudunda bulunan en büyük eklemdir. Gün içerisinde her daim aktif…
Devamını OkuKalça bölgesi, vücuttaki ağırlık merkezini meydana getirmekte ve yük taşıyıcı en büyü…
Devamını Oku