Toplum genelinde en sık görülen rahatsızlıklardan olan kalça ağrısının tanısı koymak da oldukça zordur. Her hastaya ayrı tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Ağrının azalmasına ve artmasına neden olan faktörler incelenmelidir. Fizik muayenede hasta yürüyüşü, nörolojik muayene, komşu eklemlerin muayenesi oldukça önemlidir. Ultrason, MRG, direkt grafi, tomografi gibi yöntemlerde gerekli olduğu sürece istenmelidir.
İçindekiler
Kalça Kemiği Yapısı
Kalça kemiği vücudumuzdaki en büyük eklemlerden biridir. Bu eklem; insanın dik durmasını, oturma, kalkma, yürüme gibi aktivitelerinin gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Uyluk veleğen kemiklerinden oluşan kalça eklemine, çeşitli nedenlerle birtakım problemler yaşanabilmektedir.
Kalça ekleminde yaşanan hastalıklar genellikle ağrı ile açığa çıkmaktadır. Yürüme, oturma ve kalkma, eğilme gibi aktivitelerde ağrı yoğunlaşırken istirahat sırasında hafifleyen ağrı şikayeti üzerine hastalar alanında uzman bir ortpediste başvurması gerekmektedir.
Kalça Kemiği Problemleri Nelerdir?
Kalça kemiğinde yaşanan problemlerin başında ağrı gelmektedir. Kalçada hissedilen ağrı; kişinin yaşam kalitesini etkilemekle birlikte önemli derecede hareket kısıtlılığına da yol açabilmektedir. Kalça ekleminde ağrının nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Osteoartrit
- Osteoartoz
- Travma ve kırıklar
- Kaslarda yaşanan problemler
- Kalça çıkıkları
- Çeşitli enfeksiyonlar
Kalça ekleminde hissedilen ağrı mutlaka değerlendirilmeli ve tedavi planlaması üzerinde çalışılmalıdır.
Kalça Ağrısına Neden Olan Problemlere Nelerdir?
Kalça ağrısı problemine neden olan faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir,
- Osteoartrit (halk arasında kireçlenme olarak tanımlanmaktadır)
- Romatizmal hastalıklar
- Eklem zarının iltihaplanması
- Kanser
- Düşme, çarpma, kaza gibi travmatik olaylar
- Kalça çıkığı problemleri
- Mikrobik problemler
- Belde yaşanan hastalıklara bağlı kalça ağrısı
Bu problemlerin yanı sıra genellikle ileri yaşlarda görülen kalça problemleri; kalça eklemindeki kırıklar, fibröz kıkırdak yırtıkları, eklemde sıkışma sorunu, kemik dolaşım bozuklukları, piriformis sendromu ve trochanterik bursit'tir.
Kalça Kemiği Problemlerinde Tanı
Kalça kemiği problemlerinde nitelikli bir tedavi sürecinin yaşanabilmesi için kesin tanı konulması gerekmektedir. Aksi halde iyileşme yaşanmayacağı gibi aynı zamanda ciddi ve kalıcı problemlere de neden olabilmektedir. Bu nedenle kalça aprısı ile doktora başvuran hastalarda öncelikle ayrıntılı bir fizik muayene uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra iltihabik bir durumun yaşanıp yaşanmadığının değerlendirilmesi amacı ile çeşitli kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Ortopedi alanında nitelikli bir şekilde tanı konulabilmesi amacı ile radyolojik görüntülemelerden sıklıkla faydalanılmaktadır. Manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), ultrason ve röntgen yöntemlerinden yararlanılarak kalça ekleminde yaşanan sorunlar tespit edilebilmekte ve tedavi planlaması yapılabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İnsan vücudunda diz eklemleri günün her saati gerek vücut ağırlığını taşıması gerekse…
Devamını OkuDiz kireçlenmesi problemi tıp literatüründe Gonartroz olarak tanımlanmaktadır. Diz ek…
Devamını OkuGelişimsel Kalça Displazisi ya da çıkığı (GKD,GKÇ) ülkemizde önemli bir sorun olarak …
Devamını Oku