Peki bu tür hastalıklarda kalça eklemini ilgilendiren bu tür problemlerde biz ortopedistler nasıl yaklaşıyoruz? Tabii ki başlangıçtaki çözüm yöntemleri hemen ameliyatlı olmuyor.
Öncelikle konservatif dediğimiz yani ilaç tedavileri yaşam şekillerindeki bazı modifikasyonlar, değişiklikler ve basit önlemlerle bu hastalıklarla ilgili şikayetleri hastalardan ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Nedir bunlar? Örneğin ağrı kesicilerin kullanılması, kilo verme, gerektiği hallerde baston ya da destek gibi bir yardımcı cihazın kullanılması. Bunun yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinin denenmesi tabii ki başlangıç aşamasında mutlaka her hastada düşünülmesi gereken aşamalar. Şayet konservatif yöntem dediğimiz bu tedavi yöntemlerini belli bir süre içerisinde hastaların cevap vermemesi durumunda şikayetlerin geçmemesi veyahut da ilerlemesi durumunda o zaman cerrahi müdahaleler gerekiyor. Kalça eklemi bizim en sık uyguladığımız ameliyatlardan bir tanesi eklem deplasmanı dediğimiz kalça eklemine protez takılmasıdır. Bu bütün dünyada olduğu gibi günümüzde de özellikle son on beş sene içerisinde her geçen gün giderek sayıları artmaktadır. Nasıl bir ameliyattır diye soracak olursanız bu ameliyat şayet doğru zamanda düzgün bir cerrahi teknikle yapılırsa yüzde doksan sekiz başarılı hastalara yirmi sene hatta çok daha uzun süreler saat sağlayacak. Yani hizmet verecek bir ameliyattır. Ve bütün cerrahiler içerisinde de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yüz güldürücü yöntemlerden bir tanesidir.
Kalça protezine ihtiyaç duyulan hastalarda tabii ki öncelikle hastaya çok iyi bir bilgi verilmesi gerekiyor. Çünkü bu ameliyatlar acil cerrahi müdahaleler değildir. Elektif dediğimiz seçilmiş dönemde yani hem hasta hem de hekim açısından en uygun zamanda yapılması gereken ameliyatlardır. Bu tür ameliyat hastalarımız lejyoner anestezi dediğimiz bölgesel anestezi yöntemleriyle ameliyat edilirler ve eh ameliyat sonrasında hastalarımızın ağrısı hemen hemen hiç olmamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde ertesi gün yani yirmi dört saat sonra hastalar ayağa kaldırılır ve üç dört haftalık bir süreçten sonra hastalar normal, günlük yaşantılarına dönebilirler.
En sık sorulan sorulardan bir tanesi de acaba her yaş grubunda bu ameliyatlar yapılabiliyor mu? Evet, günümüz teknolojisinde eh evimizdeki cerrahi yöntemlerdeki ilerlemelerle eh her yaş grubunda eh bu ameliyatı yapmak mümkündür. Buradaki en büyük sorun, protezin hastaya ne kadar hizmet vereceğidir. Bu sürede on beş seneyle, yirmi beş sene arasında değişmektedir. Özellikle bu konu genç hastalarda çok daha büyük önem taşımaktadır. Ancak genç ve aktif yaş grubunda çok daha uzun süre dayanıklı, daha sert materyallerden yapılmış seçenekleri olan protezler bizlere kolaylık sağlamaktadır. Peki ameliyat sonrası her şey yolunda giderse bu ameliyattan faydalanma süresini on beş yirmi sene olarak belirttik. Başka problemler oluyor mu? Tabii ki enfeksiyon, gevşeme, çık Trombonbolik olaylar yani pıhtı oluşumu gibi pek çok komplikasyonlar da bu ameliyatlardan sonra olabilir. Ancak eğer uygun yöntemle önlem alınırsa bu komplikasyonun görülme oranı son derece düşüktür. Kalça eklemiyle ilgili problemlerin çözümünde kullandığımız kalça protezi ameliyatı sizlere çok daha hareketli, fonksiyonel, ağrısız bir kalça eklemine sahip olmanıza yol açacaktır. Dolayısıyla şayet kalçanızda ağrı hissediyorsanız, hareketlerinizin kısıtlandığını düşünüyorsanız ya da kişisel birtakım sosyal yaşantınızdaki fonksiyonlarınızı yerine getiremiyorsanız ilaç tedavisi veyahut da fizik tedavi yöntemleriyle belli bir süre tedavi altında olup da eğer şayet faydalanmadığınızı düşünüyorsanız o zaman mutlak suretle bir ortopedi uzmanına başvurmanızı öneririm.