Özellikle ileri yaşlardaki insanlarda sık görülen ortopedik hastalıkların başında kireçlenme gelmektedir. Kireçlenme probleminin tıp literatüründeki karşılığı ise osteoartrittir. Osteoartrtit problemi genellikle 50 yaş üzerindeki insanlarda görülen dejeneratif eklem hastalığıdır.
İçindekiler
Osteoartrit Nedenleri Nelerdir?
Osteoartrit problemine neden olan faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Yaş: Zaman içerisinde aşınanan kıkırak doku özellikle ileri yaşlardaki hastalarda kireçlenme problemine yol açmaktadır. Bu problemin yapılan araştırmalar sonucunda kadınlarda daha çok görüldüğü de saptanmıştır.
- Genetik Faktörler: Eklem anatomisi ve kıkırdak dokuyu oluşturan maddeler kalıtımsal özellikler taşımaktadır. Bu nedenle osteoartrtit probleminde genetik faktörlerin önemli bir yeri bulunmaktadır.
- Travmalar: Yaşanılan travmalar zaman içerisinde eklem deformasyonuna yol açarak kireçlenme problemine neden olmaktadır.
- Kemik Hastalıkları: Özellikle iltihaplı ya da enfeksiyona bağlı kemik hastalıkları osteoartrit problemlerine yol açmaktadır.
Osteoartrtit Hangi Bölgede Görülür
Yapılan araştırmalar sonucunda bilinen en eski hastalıkalrdan biri olan osteoartrit problemi;
- Kalça
- Dizler
- Bel
- Parmaklarda görülmektedir.
Osteoartrit Belirtileri Nelerdir?
Osteoartrit probleminin açığa çıkardığı şikayetler; bulundukları ekleme ve hastadan hastaya göre değişkenlik göstermekle birlikte bu problemin neden olduğu başlıca şikayetler aşağıdaki gibidir;
- Ağrı: Kireçlenmenin başlıca belirtisidir. Başlangıç evresinde fiziksel aktivite sırasında hissedilen ağrı problemi ilerleyen evrelerde istirahat halindeyken de açığa çıkabilmektedir.
- Tutukluk: Eklemlerde tutukluk problemi genellikle uzun süre hareketsizlik sonucunda açığa çıkmaktadır.
- Hareketlerde kısıtlılık: İlerleyen süreçte eklemlerde tutukluk ve ödem oluşumu sonucunda hareketlerde de kısıtlılık problemi açığa çıkabilmektedir.
Osteoartrtit Tedavisi
Fizik muayene ve radyolojik sistemler ile kesin teşhisi konulan osteoartrit probleminin tedavisi; yaşanılan şikayetlerin derecesine ve hasta öyküsüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu problemin tedavisinde uygulanabilen yöntemler aşağıdaki gibidir;
- İlaçla tedavi
- Enjenksiyon il etedavi (PRP, Hyaluronik asit)
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- Egzersiz
- Cerrahi yöntemler
Osteoartrit problemi yaşayan hastaların doktor kontrollerini aksatmamaları; hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmesinde etkilidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
En sık karşılaşılan iltihaplı romatizmaya romatoid artrit denir. Romatoid artrit kalı…
Devamını Okuİnsan vücudundaki her organ ve dokunun oksijen ile beslenebilmesi için düzenli bir şe…
Devamını Okuİnsan vücudunda var olan karmaşık yapılardan biri de eklemlerdir. Eklemler insana har…
Devamını Oku